Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Symptonen Codependency

Enkele bekende herkenningspunten van codependency worden toegelicht.


1. De codependent negeert zichzelf in relaties ( self abandonment of self sabotage);

2. De codependent negeert steeds zijn eigen emoties en gevoelens dit kan leiden tot depressie en stress;

3. De codependent kan in relaties zijn grenzen niet/moeilijk aangeven met het gevolg dat men misbruik van hem/haar maakt;

4. De codependent kan soms de eigen emoties en gevoelens niet (meer) herkennen en erkennen. Dit komt door jaren van het negeren van de eigen emoties en gevoelens. Het gevolg is dat men misbruik en pestgedrag van anderen (bijna) niet meer kan herkennen.

5. De codependent heeft een laag zelfbeeld;

6. De codependent heeft een onveilige hechtingsstijl ontwikkeld.

7. De codependent vertoond verslavend gedrag.

8. De codependent heeft vaak last van schaamte en schuldgevoelens.


Ad.1. Self abandonment of self sabotage. In de relatie negeert de codependent zichzelf. De oorzaak hiervan is dat de codependent zichzelf afwijst en ook steeds denkt dat anderen dit ook doen. Daarom durft men zichzelf niet te zijn in relaties. Men loopt rond met een masker. Het gevolg hiervan is dat de codependent vaak verzeild raakt in manipulatieve en narcistische relaties. 

Relationships Suck Because You Abandon Yourself: Alan Robarge.

Ad.2. De codependent negeert steeds zijn eigen gevoelens en emoties. Dit leidt tot depressie en stress. In de jeugd is aan de codependent geleerd dat het uiten van de eigen gevoelens en emoties niet mag. Deze ongezonde denkpatroon wordt constant toegepast in relaties. Dit zorgt voor depressie en stress. In sommige gevallen ontstaan zelfs lichamelijke ongemakken.

Codependency Causes Depression--Suppressing Your Emotions Is The Root Cause

Lisa A. Romano Breakthrough Life Coach Inc.

Ad.3. De codependent kan in relaties zijn/haar grenzen niet aangeven met het gevolg dat men misbruikt wordt door anderen. Door een destructieve woonomgeving of dergelijke ( zie oorzaken codependency) heeft de codependent niet geleerd wat zijn rechten zijn als individu. Voor gezonde relaties is het belangrijk dat de codependent moet leren wat zijn fundamentele rechten zijn als mens en hoe zijn/haar grenzen aan te geven in relaties.

Pia Mellody- Developing Personal Boundaries

Hidden In My Heart Volume III - By His Name

ScriptureLullabies